DEN PERFEKTA ITALIENGUIDEN TILL AMALFI, POSITANO & CAPRI

DSCF0637

Från Rom till Amalfi och Postiano, sen vidare till Capri och slutligen tillbaka till Rom. Vår rutt under vår resa till Italien i somras såg precis ut så och den tio dagar långa semester kunde inte avslutas med bättre minnen. Den italienska kusten är lika förbluffande som de små snirkliga vägarna som bär dig genom städerna och bjuder på allt från uppseendeväckande vyer, gudomligt god mat, fina och goda rödviner för en spottstyver, turkosklara vatten och en konstant förnimmelse av citrusdofter i luften. Men Italiens skönhet väcker liv i turisterna och som myror i en stack kryllar det överallt. Därför är Amalfikusten, Capri och Rom ännu bättre under hösten. När restaurangerna fortfarande har öppet, men när trycket är mindre.

AMALFI
Amalfi är en liten stad som är vidunderligt vacker. Här trängs lokalborna med boutique hotell, citroner lika stora som meloner och med turister och restauranger i varje vrå. Staden är livfull och härlig men hit räcker det att resa för två nätter. Vi valde att börja vår resa just här för att kunna slappna av och bara ta det lugnt. Vi landade strax vid midnatt på Hotel Luna som ligger mitt i en kurva och längst upp på en backe. Hotellet med dess historiska inredning känns lagom lyxigt och härligt gediget med en väldigt trevlig personal. Men det som gör det så speciellt är den lummiga innegården med solmogna citroner som tak, och poolen cirka 70 trappor ner precis vid havet och de fantastiska klippsatserna med lagom många solstolar. Ett tips är att även be om ett rum med balkong för att göra vistelsen hundraprocentig.

DSCF0630
Nedanför trappan på hotellet

Hotel Luna Convento - RestaurangRestaurangen samt takterassen på hotellet

DSCF0599
Utsikten från hotellets restaurang

DSCF0492

Restaurang – Trattoria da Baracca
Piazza dei Dogi, 12
Belägen på en tvärgata från huvudgatan hittar du Trattoria da Baracca som är en italiensk pärla. Maten är enkelt men väldigt god och om du är sugen på pasta är deras vita lasagne ett måste.

Restaurang – La Piazzetta
1, Salita Rascica
I mitten av torget och mitt emot restaurangen Trattoria da Baracca hittar du taverna La Piazzetta som kanske inte ser så mycket ut för världen. Men både maten och vinerna är förvånansvärt bra och prisvärd och personalen är grymt trevlig. Testa deras Gnocchi som är utmärkt och ropa in husets röda och du går därifrån med ett leende.

Restaurang – La Taverna di Masaniello
Piazza dei Dogi, 14
På den här tavernan kommer du undan billigt men maten är inte för det mindre god. Pizzorna är perfekt tillagade och personalen är både trevlig och pratglad. Hit går även lokalbefolkningen vilket alltid är ett bra tecken. Ett måste om du har vägarna förbi Amalfi.

Strand – Fiordo di Furore
Efter två dagar i Amalfi styrde vi bilen mot Positano och på vägen hittar du den här vackra, gömda viken. Tyvärr har stranden stängt igen helt på grund av stenrasrisk men för den vågade är det ganska enkelt att ta sig ner. Se bara till att ha bra skor på dig, en ryggsäck fylld med vatten och mat och lite mod i kroppen. Väl nere är det nämligen en av de vackraste platserna på jorden.

Fiordo di Furore
Amalfi_Caroline_Sandstrom
Fiordo di Furore
Fiordo di Furore

Beach club & restaurang – Il Pirata
Via Terramare
Mellan Amalfi och Positano ligger restaurangen och beach cluben Il Pirata. Hit går det minst lika bra att åka på kvällen och avnjuta en god middag i deras berömda grotta som att spendera dagen liggandes i någon av deras solsängar. Vyn är dessutom helt magisk och menyn bjuder på massa härliga pasta- och skaldjursrätter.

DSCF0858

POSITANO
Positano har inte fått sitt smeknamn ”Trappornas stad” för inte. Belägen på en klippa ramlar husen nästa ner i vattnet som skapar en vykortsvy utan dess like. Staden med sin knappa befolkning på 4000 invånare är som paradiset på jorden. För här finns allt. Lyxhotellen trängs med fina restauranger men hit går det lika bra att åka för dig som inte vill spendera hela semesterkassan på en dag. Vi valde att ta in på ett lite mer low key hotell beläget på den något gömda stranden Spiaggia Fernandina. Hotel Pupetto är perfekt om du vill bo bra, men inte mitt i smeten, och för ett helt ok pris per natt. Dessutom ligger det på den absolut bästa och minst turistiga stranden.

DSCF1329 puepttoPositano-CapriPositano

Strand – Spiaggia Fernandina
Bara en kort båttur från Postianos hamn hittar du den något ”gömda” stranden Spiaggia Fernandina. Stranden är toppen om du vill ligga på ett mindre turistigt ställe men den gömda skatten är den lilla avskilda stranden mellan två stor klipper som du når genom en passage genom bergen.

IMG_1803 (kopia)12

Beach Club- One Fire
Via Gavitella, Praiano
One Fire är en perfekt beach club att ta båten till om du letar efter ett ställe som serverar riktigt goda drinkar, enkel lunch och bra musik. Pricken över i:et är dessutom den galna ägaren som lite senare på eftermiddagen skär upp meloner gratis till alla gäster till tonerna av riktigt hög musik.

DSCF1025One Fire

11
DSCF1482DSCF1444

Restaurang och beach club – Da Adolfo
Via Laurito, 40
Da Adolfo bjuder på allt. Bra solhäng, fantastisk god mat, och en härlig laidback känsla. Boka bord och solstolar innan och leta sedan efter båten med den röda fisken i Positanos hamn. Det är nämligen den som tar dig till och från stället. Väl på plats kan du njuta av solen i solstolen på förmiddagen för att sen avnjuta en god 2-timmars lunch under skuggat tag. Deras Vongole är riktiga bra och fukta strupen görs bäst med det ljusa goda rosévinet som personalen alltid rekommenderar.

DSCF1345DSCF1390DSCF1378DSCF1398

Restaurang – La Sponda, Sirenuse Hotel
Via Cristoforo Colombo, 30
Vill du äta en romantisk middag i Positano där den enda belysningen under kvällen är levande ljus så är det på La Sponda du ska boka bord på. Priserna är ganska höga men maten och utsikten är värd varenda krona. Det är inte för inte restaurangen har fått en stjärna i Guide de Michelin. Maten är lokal där fisken är absolut godast och vill du beställa ett säker kort är risotton med lime och räkor som magi.

Restaurang – Da Tommaso allo Scoglio
Piazza delle Sirene, 15
Den här restaurangen ligger i princip på vatten så det absolut bästa sättet att ta sig hit är med hjälp av båt. Kökets specialitet är färska grönsaker och fisk och skaldjur där stora delar plockats eller fångats på morgonen.

DSCF1565

CAPRI
Beach club & restaurang – Add’ò Riccio

Via Vignola, 3
Restaurangen och beach cluben Add’ò Riccio är vackert belägen på en klippa som ligger nära Blå grottan och erbjuder tack vare det en magisk utsikt. Men deras mat är även den klockren där deras Linguine Frutti di Mare är absolut bäst. Se till att boka bord några veckor tidigare för att även säkra solsängar om du spendera hela dagen här.

Restaurang – Da Gemma
Via Serafina Madre, 6
Den här restaurangen har varit med länge, och då menar vi innan andra världskriget länge. Hit går lokalbefolkningen och finsmakarna som vill ha något enkelt men riktigt, riktigt gott. Inredningen är typiskt italiensk och om du vill pricka in rätt kort är det antingen pizza eller skaldjurspastan du ska slå till på.

Beach club – Fontalina
Via Faraglioni
Detta är ett måste men ett svindyrt sådant. Boka plats på klipporna, kom tidigt och spendera hela dagen här för maximal njutning. Ett obligatoriskt måste är att äta lunch här. Deras Vongole är 100-poäng, det ljusa rosét är magiskt gott och inredningen med rosa dukar får en att vilja stanna för alltid.

Fontalina beach club och restaurang

Fontalina beach club och restaurangFontalina beach club och restaurang
Fontalina beach club och restaurangFontalina beach club och restaurang

Strand och glasstop – Marina Piccolo
Marina Piccolo är den gamla charmerande hamnen på Capri som idag agerar mer beach-häng än hamn. Åk hit, beställ en god italiensk glass från glasserina och doppa tårna i vattnet på en av klipporna.

capriDSCF1501

Beach club & restaurang – Lido del faro
Località Punta Carena
Missade du förra årets vigsel mellan svenska Oscar Engelbert & italienska Giovanna Battaglia? Då är det dags att googla. Det var nämligen på den här platsen de hade sin storslagna bröllopsfest. Och lika vackert som det är på kvällen när du äter middag här är det på dagen under ett parasoll vid antingen poolen eller havet.

Lido del faro beach club Lido del faro beach club

Bar/Club – Taverna Anema e Core
Via Sella Orta, 1
Beyoncé, Jay-Z och Giorgio Armani är bara några av många celebriteter som besökt den populära baren Taverna Anema e Core som du hittar mitt i centrala Capri. Ställe är otroligt low key där liveband mixas med gamla goda hits och där limoncellon flödar likt rinnande vatten.

Och där var sista tipset! Som jag nämnt innan så är detta verkligen en av de bästa resorna jag gjort och av allt vi gjorde är tipsen ovan verkligen godbitarna. Så jag hoppas att du som åker ner och använder dig av ett eller flera av tipsen på resan inte blir missnöjda!