CHALK PAINT

Kalkfarg.Jotun.Caroline.Sandstrom.Bra-tips-nar-man-malar
Kalkfarg.Jotun.Caroline.Sandstrom.Bra-tips-nar-man-malar
Kalkfarg.Jotun.Caroline.Sandstrom.Bra-tips-nar-man-malarKalkfarg.Jotun.Caroline.Sandstrom.Bra-tips-nar-man-malarKalkfarg.Jotun.Caroline.Sandstrom.Bra-tips-nar-man-malar

Just nu håller vi på att måla om vårt vardagsrum (äntligen) hemma. Är så jäkla mega övertaggad på detta då jag velat måla om sedan vi flyttade in. Gillar färgen vi har idag men problemet är att det är “massa” tavelhål i väggarna efter de förra ägarna vilket jag ju stört mig på. Men jag tycker också framförallt den är lite opersonlig. Eller den är fin men thats it. Ja ja, nog babblat om färgen vi har nu. Låt oss fokusera mer på färgen vi ska måla. Samt att jag har två jäkla pangtips till er när det kommer till att måla om hemma.

Mitt första tips egentligen innan mitt riktiga första tips är ju såklart att alltid provmåla. Kalkfärgerna på bilden ovan till exempel är inte ett endaste dugg lik färgerna som är i katalogen. Man tror inte ens att det är samma färg när man jämför. Ljuset spelar nämligen en så stor roll i hur färgen blir på väggen och speciellt när det kommer till kalkfärger eftersom de slår åt olika håll pga hur man målar dem. Så lita helt enkelt aldrig på färgprover på papper, datorn eller liknande. Utan välj färgen eller färgerna du är sugen på, köp en provmålarburk för 100 kr st och provmåla. Viktigt!

Och så till mitt riktiga första tips. Jag har alltid målat direkt på väggen när jag har provmålat hemma tills jag fick ett supertips för ett år sedan som jag anammat sedan dess. Tipset är egentligen så löjligt enkelt att man kan tycka att man borde kommit på det själv, men skit samma haha. Jo, istället för att provmåla direkt på väggen gör du det istället på t.ex ett A4 papper (helst ett tjockare papper då det inte bubblar sig som mina ovan gjort). På så sätt slipper du ha massa färgrutor i olika kulörer på väggen hemma tills du valt rätt färg, samt kan också flytta runt proverna för att se hur de ser ut i olika ljus i rummet. Jag sa ju det – ett supertips!

Sen till mitt andra tips! Detta vet säkert många av er redan om, men för er som inte vet det är det här grym info. Färg ska ju alltid torka i några timmar och mellan varven vill/orkar man ju inte rengöra penslarna. Eller så kanske man helt enkelt inte orkar måla på en vecka. Oavsett hur länge du vill vänta mellan strykningarna fungerar plastfolie samt din kyl som perfekta bevaringsmedel. Plasta in allt du målat med bara (penslar, färgbad, roller etc) och släng in i kylen (ej frysen då det oftast är vattenbaserade färger vilket gör att de fryser). Då torkar de inte och håller sig fräscha fram tills nästa gång du ska måla med samma färg.

Och så till sist färgen! Vi har valt att köra på en snarlik färg som vi har redan och valet har landat på den i mitten. Skillnaden nu är bara att det kommer vara en kalkfärg som skapar ett helt annat intryck samt att vi även kommer måla in tak, element, stuckatur och lister. Tror det kommer blir fint!

Tänkte att ni kanske vill se före och efter bilder på vardagsrummet? Sen kanske ni även vill veta mer kring hur man jobbar med kalkfärg? Gillar ni för övrigt inlägg likt dessa? Gör ju lite ont i hjärtat att lägga upp så fula bilder när jag oftast inte gör det, men är ju härligt också! Och framförallt om ni gillar det? Om ni vill kommentera (många som inte hittar hur man gör nämligen) måste ni klicka på rubriken i det här inlägget och så hittar ni sen kommentarsfältet längst ner precis som vanligt.