Hemmagjord vinäger

Det är något vackert och meditativt med att återuppliva gamla traditioner och knyta an till vår historia. Under de senaste veckorna har jag stigit ned i tidsmaskinen och rest tillbaka till en svunnen tid. Med inspiration från proffsen som gör egen vinäger hemma har jag gett mig på att göra min alldeles egna variant. Och låt mig säga att resultatet överträffade mina förväntningar!

Följ med mig på denna resa till det förflutna, där jag upptäckte hemligheterna bakom en äkta vinägers smak och charm.

När jag bestämde mig för att ge mig in i vinägerkonsten var första steget att leta upp gamla flaskor och mörka skåp. Förvisso, det finns färdigköpt vinäger att tillgå i butikerna, men jag ville upptäcka en djupare mening, en mer personlig touch.

Så jag började gräva i mitt hem och hittade en mängd glasflaskor, några av dem daterade flera år tillbaka. En känsla av nostalgi växte inom mig, och jag kunde nästan höra Karin Boyes ord viska i mitt öra: “Det är i mörka gömmor vi finner skatterna.”

För att skapa vinäger behöver man en utgångspunkt, och vad passar bättre än vin? Jag valde noggrant ut ett rött vin av hög kvalitet och hällde det i en stor glasburk. Vinet förlorade sin kraftfulla doft och färg när det mötte luften, men jag visste att det var en nödvändig transformation.

Proffsen med en känsla för dramatik skulle säkerligen ha älskat det dramatiska skådespelet av vinet som förvandlas till vinäger, som en mörk hemlighet som avslöjas för världen.

När vinet var på plats behövde jag locka fram vinägerns unika smak genom en långsam och kontrollerad jäsningsprocess. Proffsen skulle ha fascinerats av den vetenskapliga exaktheten bakom detta. Jag tillsatte några teskedar surdegsstartare, den magiska kulturen som skulle omvandla vinet till vinäger.

Sedan täckte jag glasburken med ett tunt tygstycke och placerade den på en mörk plats. Jäsningsprocessen hade börjat, och jag förundrades över det naturliga underverk som skedde inom burkens väggar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *